Sidebar

20
di, okt

Nederlandse kampioenschappen schaatsen dames allround in Den Haag in 1980. Coach Ab Krook in actie. Fotograaf Koen Suyk via Wikimedia.

035 Loosdrecht Sport & Lifestyle – Ab Krook, oud-schaatscoach, oud-raadslid en inwoner van Loosdrecht, is dinsdagavond op 76-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een herseninfarct.

Van 1967 tot begin jaren zeventig was Ab Krook actief als langebaanschaatser. In een periode van ruim twintig jaar was hij onder andere bondscoach, topsportcoördinator van de KNSB en adviseur van verschillende teams en individuele schaatsers. In 2006 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

In de gemeente Wijdemeren was Ab Krook raadslid voor DorpsBelangen in de periode 2010-2014. Hij was nog altijd lid van deze partij. Ook was hij in 2018 betrokken bij de eerste verkenning van een nog te vormen coalitie. In 2018 was hij tevens spreker bij de huldiging van paralympisch snowboardkampioen en mede-Loosdrechter Bibian Mentel.

Burgemeester Crys Larson: “We verliezen in hem een zeer sportief en politiek betrokken Loosdrechter. Ik heb zijn vrouw gesproken en haar namens het gemeentebestuur veel sterkte en troost toegewenst in deze moeilijke periode.”

Foto: Nederlandse kampioenschappen schaatsen dames allround in Den Haag in 1980. Coach Ab Krook in actie. Fotograaf Koen Suyk via Wikimedia.

 

Wandelen heeft veel goede invloeden op de mens

035 ‘s-Graveland Sport & Lifestyle — Sinds de lockdown in maart 2020 zijn we als Nederlanders veel meer gaan wandelen. De sportclubs waren dicht, de grenzen waren gesloten en het was prachtig weer. We ontdekten hoe mooi Nederland is. En dat is maar goed ook want wandelen is ook nog eens erg gezond. Op 17 oktober 2020 laat Dana Albers de wandelaars de omgeving van ‘s-Graveland met nieuwe ogen zien.

Door bewegen versterk je het afweersysteem, waardoor de risico's om ziek te worden kleiner worden. Degenen die nu het meest kwetsbaar zijn voor corona zijn de mensen met een inactieve leefstijl. Daarom is het belangrijk te bewegen, en dit te blijven doen. 

Wandelen voor veel aspecten goed

Waarom is wandelen dan zo goed? Wandelen is goed voor alles. Je hart, bloedvaten, bloeddruk, cholesterol, botten en spieren, gewicht en geheugen: ze gaan er allemaal op vooruit. Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen. En het is heel goed voor je humeur. Zeker als je gezellig met iemand samen loopt. 

Door je botten regelmatig te belasten worden ze sterker en wie veel loopt bouwt zelfs nieuwe botmassa op. Wandelen helpt ook het kraakbeen op te bouwen en waardoor je soepeler kunt bewegen.

Zoals met elke vorm van beweging, zal je ook met wandelen calorieën verbranden. Tijdens een uur stevig doorlopen (5 kilometer per uur) verbrand je ongeveer 240 kilocalorieën. En je stimuleert bij dagelijks wandelen ook de stofwisseling waardoor je ook in rust meer verbrandt. 

Toegankelijk 

Wandelen als een sport is zeer toegankelijk. Je hebt er geen dure sportuitrusting voor nodig en het kan echt altijd en overal, alleen of samen. 

Wanneer je een normaal tempo aanhoudt en goede schoenen draagt, is het risico op blessures zeer klein. Wandelen is een compleet natuurlijke methode van bewegen die je toch al dagelijks uitvoert, dus je hoeft geen enkele spier extreem te belasten. Ook is er geen sprake van schokkerige bewegingen zoals bij hardlopen waarbij de gewrichten het zwaar te verduren kunnen krijgen.

In tegenstelling tot een bezoekje aan de sportschool, zal je je tijdens een mooie wandeling niet blind staren op een betonnen muur of telkens dezelfde mensen zien. Nee, een wandeling is letterlijk iedere keer anders. Wandelen is daarom een fantastische manier om op een rustig tempo een je conditie op te bouwen. 

Nieuwe gebieden verkennen

In je eentje een nieuw natuurgebied leren kennen kan wel spannend zijn. Wat als je de weg kwijt raakt en midden in het bos loopt? Zeker nu de winter eraan komt en het sneller donker wordt, klinkt dat niet heel fijn. Ook kan een grote wandeling saai worden als je in je eentje loopt. 

Purpose by Dana Albers organiseert regelmatig wandeltochten door heel Nederland. De oprichter is een ondernemende topsporter. In de winter ligt haar focus om de wereldtop te bereiken met alpine snowboarden. En in de zomer helpt ze als lifestyle coach om mensen in beweging te krijgen, onder andere door het organiseren van wandeltochten. 

Zaterdag 17 oktober 2020 organiseert Purpose een prachtige wandeling in 's-Graveland. Met Dana als wandelleider hoef je alleen maar te genieten van de prachtige natuur zonder de route te zoeken. Meer informatie over deze wandeling vind je op: www.danaalbers.nl/product/wandeltocht/ 

Of bekijk de facebook pagina van Purpose.

Beeld van een eerdere editie van Hilversum Actief

035 Hilversum Sport & Lifestyle -- Op zondag 20 september 2020 van 11.00-16.00 uur vindt het evenement Hilversum Actief voor de vijfde keer plaats. Op het Marktplein kan iedereen gratis ontdekken wat Hilversum te bieden heeft op gebied van sport en activiteit. 

Hilversum Actief geeft een podium om zich te presenteren aan het Hilversumse publiek. Sportverenigingen, dansscholen, zanggroepen, maatschappelijke organisaties, muziek- en cultuurverenigingen, een brede selectie van activiteiten is vertegenwoordigd op het ruime plein. En je wordt uitgenodigd om vooral ook mee te doen met de activiteiten! Doe dus gemakkelijke kleding aan.

Het evenement maakt het mogelijk om op een leuke manier kennis maken met uiteenlopende verenigingen of bedrijven. De activiteiten zijn erg breed en aantrekkelijk voor zowel jong als oud. De eerdere edities hebben geleerd dat deze dag vooral een gezellig treffen is. Gezien de ruimte op het plein en de buitenlucht is ook aan de veiligheid in deze tijd gedacht. De toegang voor bezoekers aan Hilversum Actief is gratis. 

Alpine snowboarder Dana Albers in actie

035 Loosdrecht Sport & Lifestyle -- Sommige mensen groeien op met sport maar laten dat in de loop der jaren verwateren. Bij Dana Albers uit Loosdrecht is het anders gelopen. Al op zeer jonge leeftijd groeide ze op met wintersport om zich helemaal op het snowboarden te richten. Het volgende doel is deelname aan de Olympische Spelen in 2022, in China. In deze tijden betekent dat wel een ongebruikelijke weg, vooral om in de komende maanden de voorbereidingen en classificaties te plannen. Leuk om in de huidige nazomer te praten over de ambities van deze jonge alpine snowboarder.

De broers van Dana waren al actief als wedstrijdskiërs, de familie ging op wintersport en trainden hiervoor op de borstelbaan in Huizen. “Ik wilde iets anders doen toen ik zes jaar oud was en ben gaan snowboarden”, vertelt Dana enthousiast. “In Oostenrijk had ik lessen genomen. Na 3 jaar ben ik gewisseld alpine snowboarden. Al op jonge leeftijd had ik een team opgericht en dat is groot geworden. Daarna ben ik in Zoetermeer lid geworden van twee teams. Toen ik 15 jaar was, ben ik in de Nederlandse selectie opgenomen maar die stopte redelijk snel.”

Internationaal

Dana vond een team in Italië waarmee ze trainde, in combinatie met school. Tot het einde van de middelbare school reisde ze zelfstandig op en neer naar Italië en later verhuisde ze naar dit land om fulltime in de sneeuw te trainen. Later volgde ze weer in Nederland de Sportacademy de opleiding tot lifestylecoach. “Ik vond het belangrijk om naast sport een andere bron van inkomsten te hebben. Met alleen snowboarden kun je geen geld verdienen”, gaat ze verder. De internationale reis bracht haar bij teams in de VS, de laatste jaren was Dana te zien op pistes in Colorado voor haar trainingen. En daarbij haalde ze verschillende Europese kampioenschappen, en twee keer een gouden medaille in Canada. “Dit jaar moest ik eerder terug vanwege de beperkingen door het Corona-virus en ben hier verder aan de slag gegaan.”

Uitdaging voor 2022

Dana Albers
Dana Albers in de sneeuw

Het valt Dana wel op dat het alpine snowboarden als wedstrijdsport weinig aandacht krijgt in Nederland. “Het is een relatief kleine sport, in Nederland zijn we met drie dames. En we sluiten nu aan bij een internationaal team. Verder hebben we ook weinig ondersteuning. In de VS zie je dat heel anders, daar ben je één team waar in Nederland ieder voor zich de zaken moet regelen.” Voor Dana geen probleem. “Nu met de Corona-maatregelen is het extra kijken wat we doen. We trainen nu in Oostenrijk met een internationale groep snowboarders en gaan van wedstrijd naar wedstrijd in het komende seizoen met onze coach. We wonen in hotels en als er een regio dicht gaat vanwege de maatregelen, dan kunnen we in een andere regio wel doortrainen. Het is wel spannend, ik ben benieuwd hoe het in de praktijk gaat uitpakken.” Want het is niet helemaal zeker wat er gaat gebeuren. Gaan de wedstrijden die in de planning staan door? Hoe kun je reizen? Het is wel duidelijk dat ze de kwalificaties zo snel mogelijk moet halen: gehaald is gehaald.

Lifestyle training

Ondernemend als Dana is, was ze al in 2019 haar lifestyle coaching bedrijf Purpose opgericht en werkte bij een sportschool in Bussum. “Dit jaar is de personal training gegroeid en zijn we ook actief met onder meer bootcamps, flex-kracht en wandeltochten. Het is super om mensen te helpen gezond te blijven - en dat voor mensen met verschillende achtergronden.” Met partners zorgt ze voor de continuïteit, ook als Dana in het buitenland is. Daarbij is het zo dat Dana in de zomermaanden de inkomsten haalt die haar in het winterseizoen helpen om de wedstrijden, trainingen en het reizen te betalen, naast de normale levenskosten. 

Blij met Purpose

Het is duidelijk: Dana is blij met haar bedrijf Purpose. “Het maakt me onafhankelijk en het groeit goed. Het is mijn doel om mensen met obesitas te helpen naar een gezonder leven, daarom is de naam Purpose gekozen. Ik leer van de ervaringen uit de topsportcarrière.” De trainingen zijn gevarieerd. Een speciale plaats hebben de wandeltochten bij Dana. “We lopen dan drie tot zes uur, meestal in Nederland. Het is een mooie sport die goed te doen is voor veel mensen en zonder een hoge belasting verbrand je veel calorieën. Dat maakt het laagdrempelig. Je hoort mooie en openhartige gesprekken. Dat mis je hier in Nederland wel, in de Verenigde Staten praten mensen veel gemakkelijker met elkaar.”

Het doel is duidelijk. Olypics 2022: Dana will be there!

 

Meer artikelen...

Vitamines & Supplementen

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.