Sidebar

26
do, nov

Economie & Duurzaamheid & Educatie
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

(door Joost Boers, correspondent in ’t Gooi)

035 Loosdrecht Economie Duurzaamheid Educatie – Hoewel Eva Vos, projectleider en founder van ‘KipEigen’ niet iemand is die de voorgrond opzoekt, staat ze toch regelmatig in de spotlights. Zo werd ze op 2 juli opgenomen bij de ‘Jonge Duurzame 100 2020’, een groep jonge ondernemers en zelfstandigen die zich bezighoudt met duurzame initiatieven. Eva werd aangemeld en doorliep de hele verkiezing met glans, waardoor ze in het selecte gezelschap werd opgenomen.

Met oog op de toekomst zijn duurzame oplossingen nodig en in dit kader wil de organisatie van de Duurzame Jonge 100 jonge ondernemers met innovatieve ideeën meer aandacht geven. Voor deze selectie konden de ondernemers zichzelf aanmelden of konden anderen dat voor hen doen, zoals dat bij Eva en KipEigen het geval was. Na een publieksverkiezing en jurybeoordeling werden uit alle nominaties de 100 meest aansprekende onderwerpen gekozen. “Ik ben een van de weinigen die met voedsel bezig is”, vertelt Eva. “Er zijn wel veel projecten die zich richten op recycling, energie en dergelijke. Belangrijk uiteraard, maar dat zorgt er wel voor dat ik eruit sprong.” Bij de publieksverkiezing viel het de jury al op, dat Eva een grote achterban heeft en tot de ondernemers hoorde die de meeste stemmen wist te verzamelen.


Duurzame kippen
Met KipEigen heeft Eva nu al twee jaar een duurzame vorm vak ‘kippen houden’ gerealiseerd. De (ongeveer 200) kippen van een dubbeldoel ras (een soort die zowel voor eieren als voor consumptie is bestemd) houdt ze in het open veld. “Ik ga niet voor topproductie, maar voor een kip die weer echt kip is. De haantjes worden niet vergast, maar opgefokt als vleeskip, waarbij reststromen gebruikt worden uit de tuinderijen waarmee ik samenwerk”, licht Eva verder toe. De kippen overnachten in mobiele hokken en de hekken van de ren kunnen worden verplaatst. Zo ontstaat een gezonde leefomgeving, ook voor de bodem. Eva vervoert de eieren op de fiets naar de afhaallocatie aan ‘De Rading’ in Hilversum en draagt op die manier verder bij aan duurzaamheid tijdens het werk.

Naast dit project is ze ook bezig met het opzetten van een voedselcoöperatie bij landgoed De Rading waarbij verschillende initiatieven op gebied van duurzame voeding bij elkaar worden gebracht.


Landbouw moeilijk
Eva is blij om met haar achtergrond bij de Duurzame Jonge 100 te zijn opgenomen. “Bij de gemiddelde Nederlander gaat duurzaamheid niet over landbouw of voeding, terwijl juist daar grote stappen kunnen worden gemaakt. Landbouw is erg lastig voor duurzaamheid; veel mensen realiseren zich dat niet. Wist je bijvoorbeeld dat de kippen en de manier waarop ze bij KipEigen worden gehouden ook bijdragen aan een grotere biodiversiteit? Er zijn door het woelen van de kippen meer wormen en andere vormen van bodemleven. Daardoor trek je bijvoorbeeld weer vogels als mussen aan.” Het houdt natuurlijk niet op bij dit project en Eva heeft al verschillende ideeën om verder op te bouwen! We zullen in de toekomst dus zeker meer van haar horen.

 

Vitamines & Supplementen (2)

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.