Sidebar

20
di, okt

De winnaars van de Experience Award 2020

035 Bilthoven Economie Duurzaamheid Educatie — Tijdens de bekendmaking van de eerste winnaar van de Experience Award op woensdag 7 oktober 2020 mocht Karel van Berk de titel in ontvangst nemen. Dit gebeurde tijdens een evenement dat ook online kon worden gevolgd. Ria Deurloo uit Bilthoven werd tweede, Marjo Dekker nam de figuurlijke bronzen plakette in ontvangst. Met de award wordt stilgestaan bij de mogelijkheden van de ervaren werknemers.

In deze tijd is er een vooroordeel dat oudere werknemers moeilijker zijn in een organisatie en worden ze gemakkelijk op een zijspoor gezet, liet initiatiefnemer Prekash Ramsingh weten. “Het beeld van de 50+-er moet beter worden. Daar zit ervaring. De oudere medewerker heeft ervaring en helpt bij de stabiliteit in een organisatie. Dat wordt gewaardeerd, te zien aan het grote aantal mensen dat ook door jongere collega’s in organisaties werd genomineerd voor de titel van de Experience Award.” Uit eigen ervaring had hij wel een advies aan deze groep mensen als ze op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging: wees flexibel.

Werkvermogen

Tinka van Vuuren senior consultant bij Loyalis ziet in de loop van de tijd twee keer zoveel 55+-ers op de werkvloer komen dan in 2003. “Het is zo dat de fysieke capaciteiten met de leeftijd minder worden maar het werkvermogen is er nog altijd. In tegenstelling tot het algemene beeld dat er leeft. De ervaring neemt toe. Daar kun je als organisatie zeker gebruik van maken.”

De scheidslijn met het pensioen wordt vager, is de ervaring van SkillsTown co-founder Kasper Boon. “De oudere mensen kunnen nog veel dingen doen. Onze missie is mensen door training een betere employability geven. Daarnaast gaan de oudere collega’s met de tijd mee en doen veel online. Diploma’s worden minder belangrijk, vaardigheden en competenties tellen veel meer. Het gaat erom te versterken waar je goed in bent.” 

Ondernemer Cees Verbree benadrukte dat juist de vakkennis en ervaring erg belangrijk is en dat ondernemers dat moeten waarderen. “Het lijkt wel een jojo van mensen nodig hebben en dan weer te duur vinden en afstoten. Dat werkt niet op de lange termijn, je moet elkaar weten te vinden in goede en slechte tijden”, vertelde hij op luchtige wijze met de aannemerswereld als voorbeeld. “Denk eraan dat je ook mensen om hulp mag vragen!”

Ambassadeur

De jury had de moeilijke taak om uit de genomineerden een winnaar te kiezen. Hiervoor werd een shortlist van drie samengesteld, waarbij ook het publiek een stem in kon brengen. Deze werden voorgesteld in een korte video waarna Cees Verbree de winnaar kon aanwijzen. Dat was Karel van Berk, oprichter van Het Ouden Huis waar ouderen met beperkte middelen kunnen wonen en verzorgd worden. De jury had veel bewondering voor zijn creativiteit en voor de samenwerkingen die hij heeft opgezocht. “Ik vind het bijzonder genomineerd te zijn. Kennelijk kun je dingen tot stand brengen als je boven de 50 bent. Mooi dat ik de inspiratie mag doorgeven.” Van Berk is het komende jaar ambassadeur voor de Experience Award en krijgt daar ook begeleiding in door PR-goeroe Jennifer Delano van Delano PR.

Ria Deurloo uit Bilthoven kreeg de tweede plaats toegewezen. Zij is veelzijdig bezig en werkt onder meer bij de Nationale Politie als HR Ontwikkelexpert. De jury was erg te spreken over het feit dat juist de jongere collega’s haar hadden genomineerd om mee te doen.

Marjo Dekker uit Nieuwerkerk aan den IJssel is zowel in de zorg, als zelfstandig bezig. Ze wil het vak van afscheidfotografie onder de aandacht brengen. De jury had hier oog voor. Prekash Ramsingh liet weten dat het voor hem een eye opener was: “Ik wist nog niet dat dit een mogelijkheid was!” 

Internationaal

Wat duidelijk voor de organisatie is, het krijgt een vervolg. Nationaal en de gedachten gaan zelfs naar een internationale doorgroei. Deze eerste editie smaakt duidelijk naar meer. De oudere werknemers staan in ieder geval goed op de kaart.

Discussie over energietransitie als een van de onderdelen van de Driedaagse

035 Hilversum Economie Duurzaamheid Educatie — Drie dagen stond Hilversum in het teken van de Duurzame 3-Daagse. Er waren op 2, 3 en 4 oktober 2020 verschillende evenementen die stilstonden bij duurzaamheid in het dagelijks leven, natuur, energie en mobiliteit. Hands-on, praktisch kon iedereen kennismaken met hoe duurzaamheid en circulariteit in de praktijk kan worden gebracht.

Van discussies, bijvoorbeeld over de energietransitie en de rol van wind- en zonne-energie in de gemeente Hilversum tot workshops over duurzame materialen, het duurzaam festival waar juist het normale huishouden centraal stond tot een bakfietsentocht en een fietstocht langs plaatsen waar urban farming wordt gedaan... en nog meer! De activiteiten trokken zowel op de locaties zelfs als waar dat mogelijk was online via Zoom de nodige aandacht. Van coördinator Paul Basset mocht het echter wel wat meer zijn. Hij schreef de belangstelling die lager was dan hij zelf verwachtte toe aan de maatregelen en voorzichtigheid van mensen rond het coronavirus.

Vonk in de Wijk

Een van de locaties die de aandacht trok was het nieuwe centrum Vonk in de Wijk aan de Larenseweg. Die opende tijdens de Driedaagse officieel de deuren en de activiteiten die daar plaatsvonden kregen dan ook meer aandacht. “Leuk om de verbintenis tussen de twee elementen te zien”, vond Paul. Daardoor konden de initiatieven van Vonk in de Wijk, die zelf ook op duurzaamheid zijn gericht door de integratie van wonen en werken met functies voor de gemeenschap en zzp-ers extra aandacht krijgen.

Bij de bakfietsentocht reden verschillende mensen met bakfietsen door de stad naar het Langgewenst om de mogelijkheden en de diversiteit van deze transportmiddelen te tonen. Een van de aandachtspunten van Hilversum 100 is mobiliteit en daarbij liggen bijvoorbeeld grote kansen voor (bak)fietsen.

Discussie energie

Op de zondagmiddag trok bij @AllArt de discussie over de energietransitie de aandacht van ongeveer 15 mensen in de zaal en tiental belangstellenden in de live Zoom presentatie. Onder leiding van Ingeborg Giebels werd gesproken over draagvlak, het uiteindelijke doel van het invoeren van zonne-energie en windmolens, en de mogelijkheden voor de burgers om zelf bij te dragen. Hoe kun je zonnepanelen toepassen als je een monumentaal pand hebt? Waar kunnen garagehouders terecht als ze voor het onderhoud en het opladen van grotere aantallen elektrische auto’s hun dak vol willen leggen met panelen?

Binnen de Regionale Energie Strategie is ook ‘besparen’ een aandachtspunt. Immers, wat je niet hoeft te gebruiken hoef je ook niet op te wekken. “Die ruimte is gewoon beperkt”, liet een van de panelleden daarop weten. Waarmee duidelijk werd dat er nog een weg te gaan is maar het aan de bereidheid om mee te denken niet ontbreekt.

Deze Duurzame 3-daagse was een initiatief van Hilversum 100, een collectief van bedrijven en mensen die zich bezighouden met duurzame mogelijkheden in de stad. Deze gaan zich verder bezighouden met activiteiten binnen enkele aandachtspunten van duurzaamheid. Mogelijkheden zijn er te over!

 

Centraal trefpunt LOKAAL op het Stationsplein Hilversum

035 Hilversum Economie Duurzaamheid Educatie -- Hilversumse 100 nodigt alle Hilversummers uit voor De Duurzame Driedaagse op 2, 3 en 4 oktober 2020. Drie dagen worden er verschillende groene en inspirerende activiteiten op verschillende locaties in Hilversum georganiseerd: dialogen, (kook)workshops, duurzame markt, tiny houses, fietssafari en meer. Wat is er allemaal te doen?

Het aanbod aan evenementen is gevarieerd en iedere dag verschillend. In verband met de maatregelen is aanmelding vooraf voor alle activiteiten vereist en wordt bezoekers en deelnemers gevraagd 1,5m afstand van elkaar te houden. Ook wordt verzocht om een eigen drinkbeker mee te nemen.

Programma

Hieronder staan de programma-onderdelen met directe links naar meer informatie en aanmelding.

Vrijdag 2 oktober

Zaterdag 3 oktober

Zondag 4 oktober

De Duurzame Driedaagse vindt op meerdere locaties plaats. Bij LOKAALVonk in de wijk@AllArt,  Fabrique LudiqueTante Jans.

Het is nog mogelijk om zelf ook een activiteit te organiseren. Mail het idee snel naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Overhandigiing collectie zeezender Veronica

035 Hilversum Economie Duurzaamheid Educatie — De stichting Norderney heeft de collectie van de zeezender Radio Veronica aan Beeld en Geluid geschonken. Het archief bevat integrale programma’s en commercials tot objecten en foto’s uit de jaren 1960 tot en met 1974. Door de overdracht is deze voor het eerst toegankelijk voor een breder publiek. 

De overdracht vond plaats tijdens Dutch Media Week in het programma 192 Goed Idee van voormalig Veronica medewerkers Ad Bouman, Juul Geleick en DJ Jan van Veen. Zij maken van 5 tot en met 9 oktober tussen 15:00 uur en 17:00 uur radio via een gerestaureerd Radio 3 mengpaneel uit het archief van Beeld en Geluid. De restauratie werd door Stichting Norderney technicus en Beeld en Geluid vrijwilliger Niels Zack uitgevoerd. De dagelijkse uitzendingen zijn gratis te beluisteren via www.dutchmediaweek.nl

Unieke collectie 

De zeezender Radio Veronica was de eerste op Nederland gerichte zender met een horizontale programmering van uitsluitend populaire popmuziek en was zeer geliefd onder jongeren. Als reactie op het succes van Radio Veronica richtte de Nederlandse overheid in 1965 Hilversum III op. Daarmee was de zender een aanjager van vernieuwingen in het radiolandschap, die later veel navolging zou vinden.

Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur Beeld en Geluid: ‘We zijn ontzettend trots deze collectie als belangrijk onderdeel van de Nederlandse radiogeschiedenis in ons archief te mogen verwelkomen.' Lex Harding, Veronica dj: ‘Ik vind het mooi dat het Veronica-archief nu een plek krijgt die het verdient.’

 De collectie bestaat onder andere uit:

  •  2.000 uur aan bewaard gebleven uitzendingen en fragmenten van legendarische diskjockey’s als Joost den Draaijer, Tineke de Nooij, Jan van Veen, Rob Out en Lex Harding.
  • Diverse commercials waaronder de iconische spotjes van tabakmerken Caballero en Belinda en de meubelzaak Berdy en spotjes ingesproken door beroemdheden als Johan Cruijff, Kees van Kooten en Wim de Bie, Jos Brink en Fred Emmer. 
  • Foto’s, dia’s en filmopnames van de activiteiten aan boord en het transport van de uitzendbanden over zee. 
  • Objecten en documenten als correspondentie, memo’s en het programmaschema’s Radio Veronica t/m 31 augustus 1974
  • De collectie van Radio Veronica zal te raadplegen zijn via verschillende portals van Beeld en Geluid voor omroepprofessionals, onderwijs en het grote publiek. 

Zeezender Radio Veronica

Radio Veronica was een zeezender die van 20 april 1960 tot en met 31 augustus 1974 uitzond vanaf de Noordzee. Aanvankelijk werden de programma’s uitgezonden vanaf het zendschip Borkum Riff, vanaf 1964 vanaf de Norderney. De zender moest de uitzendingen staken vanwege de anti-zeezenderwet. In 1976 verkreeg de Veronica Omroep Organisatie (VOO) een licentie voor het verzorgen van uitzendingen op de publieke omroep.

Wim Lorjé erelid Ondernemend Wijdemeren

035 Loosdrecht Economie Duurzaamheid Educatie – Tijdens een bijeenkomst van ondernemersvereniging Ondernemend Wijdemeren ontving Wim Lorjé uit handen van Dik van Enk het erelidmaatschap van Ondernemend Wijdemeren.

De nieuwe voorzitter Dik van Enk stond ook stil bij de huidige ontwikkelingen. “Bij elkaar komen is noodzakelijk, we hebben elkaar nodig. Daarom is het belangrijk om contact op te nemen als er iets is. Meld je gewoon”, was zijn boodschap aan de ondernemers.

Veel contacten

Ondernemend Wijdemeren heeft veel contact met de gemeente. Zo was er de afgelopen maanden uiteraard het nodige overleg rond coronamaatregelen en -protocollen. Daarnaast speelt de renovatie van de Oud-Loosdrechtsedijk. “We hebben zorgen over de plannen voor de bebouwing. Ook is revitalisatie van de bedrijventerreinen nodig. We blijven achter op omliggende regio’s”, vertelde Dik van Enk. Terwijl er veel bedrijven – en banen – in Wijdemeren hun basis hebben op deze bedrijventerreinen. “We moeten ermee aan de slag – en dat met elkaar doen”, liet hij weten.

Grootste vereniging

Hierna kwam het formele deel van de bijeenkomst aan de orde. Wim Lorjé had een lange staat van dienst en heeft zich sinds 2008 enorm ingezet voor het ondernemersleven in de gemeente. “Vooral het bij elkaar brengen van de ondernemersverenigingen die elk dorp vroeger had naar het huidige Ondernemend Wijdemeren is een grote verdienste die we Wim kunnen toerekenen”, aldus Dik. Een erelidmaatschap voor de vereniging waard, wat met een applaus werd ondersteund. Wim dankte voor deze eer. “Het was altijd leuk, ik keek uit naar de vergaderingen. En we kunnen er trots op zijn de grootste ondernemersvereniging in de Gooi- en Vechtstreek te zijn”, liet hij weten.

Dat was ook het moment waarop de mede-bestuursleden zich konden voorstellen: secretaris Peter Landwaart, penningmeester Laura Pijl, Karin Steenvoorden die communicatie op zich neemt en Hans van der Laan als algemeen bestuurslid. Rosemarijn de Vink was verhinderd.

Bestuur Ondernemend Wijdemeren
Bestuur Ondernemend Wijdemeren, v.l.n.r. Karin Steenvoorden, Laura Pijl, Dik van Enk, Hans van der Laan, Peter Landwaart.

 

Meer artikelen...

Vitamines & Supplementen

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.